Over mij

Ik ben Tamara de Graaf. Als sociaal ondernemer zet ik bedrijven en mensen in hun kracht. Als organisatieadviseur en projectleider leer ik organisaties zichzelf te verbeteren.

 

Samen bereik je meer dan alleen. Daarom werk ik intensief samen met het Social Enterprise Lab, een coöperatie van sociaal ondernemers. Ook ben ik kind aan huis bij kringloopbedrijven. Mijn ouders richtten Kringloop De ARM op. En nu is SO what partnerlid van de branchevereniging Kringloopbedrijven. Daarnaast ben ik erkend adviseur voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO).

Ik zoek altijd manieren om samen aan positieve veranderingen te werken. Mijn interesse in de wereld - met zoveel verschillende mensen en culturen - is groot. Ik voel een drang om bij te dragen aan een sociale en duurzame economie, waar iedereen aan mee kan doen. Trots en dankbaar ben dat ik hier mijn werk van heb kunnen maken.

 

Ik ben afgestudeerd als Bestuurs- en Organisatiewetenschapper en heb me tijdens mijn Masterstudie verdiept in organisatieverandering, bedrijfsvoering en adviesvaardigheden. Direct daarna ben ik als ondernemer aan de slag gegaan. Ik heb veel verschillende opdrachtgevers concreet kunnen helpen, zoals je kunt lezen in mijn referenties. Hierdoor heb ik mijn eigen vaardigheden in sneltreinvaart verder kunnen ontwikkelen, zoals:

  • Analytisch en strategisch denken
  • Resultaatgericht werken
  • Mensen betrekken en managen

Mijn grootste trots is dat SO what een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het Keurmerk Kringloopbedrijven®, dat de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland vanaf 2018 voor alle leden verplicht stelt. Ik krijg veel waardering voor mijn werk en zie dat mijn werkwijze werkt: Ik vraag van alle mensen in een organisatie dat ze werken volgens doelen die ze zelf hebben opgesteld. Het keurmerk is dus geen papieren tijger, maar gewoon wat werkt voor het bedrijf en de medewerkers. Een passend kwaliteitsmanagementsysteem.

 

Methoden als de Lean Six Sigma inspireren me. Wereldwijd is bewezen dat organisaties met dergelijke methoden zichzelf kunnen verbeteren. Aan de hand van Lean Six Sigma kunnen bedrijven duurzaam gestructureerd en doelgericht leren werken.

 

Kate Raworth motiveert mij. In haar boek de Doughnut Economy pleit ze voor een economie die zich niet enkel richt op groei, maar rekening houdt met een ecologisch plafond en een sociale drempel. Een sociaal en duurzaam alternatief.

 

Ook de inzichten van Simon Sinek spreken me aan. Steeds weer stelt hij weer die ene belangrijke vraag centraal: waarom doen we wat we doen? Het antwoord op de waarom-vraag werkt bezielend, draagt bij aan meer verkoop, maar zet ik soms ook in om een team te helpen motivatie voor veranderingen te (her)vinden.

 

De SO what-methode gaat uit van de theory of change. Ik stel vragen als: ‘wat is het doel op de lange termijn en waarom?’  Vandaaruit analyseer ik wat er op korte termijn moet gebeuren en wat de voorwaarden voor succes zijn. Zo onderbouw ik de logica van iedere interventie.