Over mij

Mijn naam is Tamara de Graaf.  
Een inclusieve bedrijfsvoering die bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Dat is mijn missie.

In 2015 heb ik SO what projecten opgericht. Ik zie sneller kansen dan beperkingen en ik kan goed overweg met ontzettend veel verschillende mensen. Daarbij heb ik een sterke overtuiging dat onze manier van organiseren anders kan. Inclusiever. Hier wilde ik graag werk van maken.

Dit doe ik zelfstandig en als lid van het Social Enterprise Lab (se.lab). Tevens ben ik erkend adviseur voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) en het 100% Kringloop kwaliteitskeurmerk®.


Zo heb ik ruime ervaring opgedaan binnen soms complexe en altijd wisselende context en diverse opdrachtgevers concreet kunnen helpen, zoals je op deze pagina en in de referenties kunt lezen.

Als adviseur breng ik de kennis over die nodig is

Created with Sketch.

Mijn werkervaring en kennis over Bestuur en Organisatie (MSc), zet ik in om diverse branches en bedrijven te helpen met de groei naar een inclusieve organisatie. Waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt volwaardig deel van uitmaken. Waarbij ik een brede definitie van hanteer: van passend werk voor mensen met een (arbeids)beperking tot een divers personeelsbestand wat betreft geslacht, culturele achtergrond etc.

"Fijn werken met jou, Tamara! Vanuit jouw betrokkenheid blijf je doorgaan totdat het goed is en vanuit je rust en oordeelloosheid vind je aansluiting bij mensen."

Karen Hop, eigenaar Goed werk (Apeldoorn, 2020)


Bedrijven die hier samen met mij mee aan de slag gaan, onderscheiden zich van hun concurrenten en ervaren allerlei voordelen. Meer weten over inclusief werken? Lees dan hier verder...

Als projectleider leer ik organisaties zichzelf te verbeteren 

Created with Sketch.

Ik plan projecten resultaatgericht en blijf ook sturen tijdens veranderingsprocessen. Alle relevante informatie wordt overzichtelijk. Niet alleen voor de opdrachtgever. Ook overige betrokkenen vertellen mij dat ik hen motiveer om samen doelmatiger te werken. Plaats ik een kritische noot, dan ervaren zij dat als opbouwend.

Mijn kracht is moeilijke, saaie of taaie dingen makkelijk(er) en juist leuk te maken. We gaan er gewoon mee aan de slag, so what?’

"Tamara werkt bijzonder structureel en professioneel. Ze weet veranderingsprocessen te initiëren, te implementeren en uiteindelijk te integreren."

Frank Lennearts, Emmaus Domstad (Utrecht, 2020)


Meer weten over mijn dienstverlening en werkwijze? Lees dan hier verder...

Als ondernemer zet ik mensen en bedrijven in hun kracht 

Created with Sketch.

Ik heb ruime ervaring opgedaan met maatschappelijk en commercieel ondernemen met mijn werk voor de kringloopbranche. Erg trots ben ik op de rol die ik, vanaf het begin in 2015, heb gespeeld in de ontwikkeling, implementatie en digitalisering van het 100% Kringloop kwaliteitskeurmerk. Met als mijlpaal in 2019: alle leden van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland hebben dit keurmerk behaald. Waarmee zij bewijzen professioneel te werken en aantoonbaar inclusieve en circulaire doelstellingen te hanteren. Een krachtig kwaliteits- en managementsysteem is hiervoor vereist.


Vaak wordt mijn gevraagd hoe ik adviseur voor de kringloopbranche ben geworden. Als kind 'speelde' ik tussen de 2e hands spullen en ontmoette ik al allerlei bijzondere mensen. Mijn ouders richtten namelijk Kringloop De ARM in Utrecht op. Meer dan 30 jaar geleden als echte pioniers en sociaal ondernemers avant la lettre. Daarom word ik ook nu vaak nog, na ruim 5 jaar zelfstandig ondernemen binnen en buiten deze branche, vaak geassocieerd met dit kringloopbedrijf. Vind ik dat erg? Nee, ik ben er juist trots op. De kringloopbranche draagt significant bij een aan schoner milieu en is bij uitstek een plek om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan leer- en werkplekken te helpen.

"Het Keurmerk Kringloopbedrijven is een belangrijke mijlpaal. Het is loon naar werken en een beloning van idealisme." 

Burgemeester van Zanen tijdens de uitreiking van het Keurmerk aan Kringloop De ARM (Utrecht, 2 juni 2016)


Meer weten over mijn werk voor de kringloop? Lees dan hier verder...

Met als motto: Sociaal & Ondernemend

Created with Sketch.

Ik stel de vraag “So what?” centraal, ofwel: “dus, wat is nu eigenlijk het probleem?” Door die vraag op een positieve manier te stellen, vinden organisaties nieuwe waardevolle oplossingen die passen in deze tijd. Een tijd waarin maatschappelijke en economische waarden elkaar kunnen versterken. 

In mijn werk word ik o.a. geïnspireerd en gemotiveerd door onderzoekers als Kate Raworth. In haar boek Doughnut Economics pleit ze voor een economie die zich niet enkel richt op groei, maar rekening houdt met een ecologisch plafond en een sociale drempel. Een succesvol duurzaam en sociaal alternatief.


Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan hier contact op...

Meer weten over mijn dienstverlening?

Partners