Het 'Sociaal ondernemerschap's paradox' ?

Vandaag bezocht ik de Social Enterprise Day in Tivoli Vredenburg. Wat een prachtige locatie en een interessant programma! Dat belooft wat. Ik vond de plenaire opening erg interessant. Met een inspirerend verhaal van de oprichter van Peerby over het ontstaan en de doorontwikkeling van zijn – met recht – sociale onderneming. Erg herkenbaar dat hij stelde dat “alles altijd kan veranderen” en sociaal ondernemen een kwestie is van het vinden van de juiste verbindingen, met de juiste mensen. Zou dit congres ook iets dergelijks voor mij gaan opleveren?

Ik heb erg inderdaad veel interessante mede-bezoekers kunnen spreken. Maar.. daar bleef het voor mij toch wel een beetje bij. De bedrijven die de workshops mochten verzorgen, hadden mij helaas niet veel nieuws te melden. De grote vraag leek toch steeds: wanneer ben je eigenlijk een sociaal ondernemer? En vraag die überhaupt al lastig te beantwoorden is. En naar mijn inziens waren er op deze dag niet de juiste organisaties aanwezig om deze vraag te beantwoorden. Waardoor ik – al ben ik nu wel even erg kritisch – een waar ‘paradox’ zag ontstaan; goed bedoelde adviezen leiden meer dan eens tot het kopiëren van bestaande werkwijze. Omdat het zo altijd heeft gewerkt.

 

Ik geloof in sociaal ondernemen als transitie, die verder gaat dan een IST naar SOLL. En dat de Social Enterprise Day 2016 daar nog geen échte bijdrage aan heeft kunnen leveren, concludeer ik uit de vraag die een bezoeker stelde aan een grote consultancy firm die ‘pro deo’ advies geeft aan startende sociale ondernemingen: “dus jullie zijn eigenlijk ook een sociale onderneming” ?

Reactie schrijven

Commentaren: 0